ERP & digitale selectie

Succesvolle implementaties: hoe projectmanagement het verschil maakt

news item photo

Een succesvolle implementatie van een ERP-systeem is essentieel voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het ondersteunen en bevorderen van groei.

Een cruciaal aspect bij een soepele implementatie is effectief projectmanagement. Dit artikel geeft u 5 redenen waarom projectmanagement van onschatbare waarde is bij uw ERP-implementatie. 

Waarom is projectmanagement zo belangrijk?

  1. Deskundige planning en organisatie

    Een ERP-implementatie duurt vaak 9 maanden tot één of anderhalf jaar. Een goed projectplan om dit traject tot een goed einde te brengen is onontbeerlijk. Uw projectmanager zorgt voor een deskundige planning en organisatie van alle betrokken resources, taken en deadlines. Door een ervaren projectmanager aan boord te hebben, kunt u de implementatie effectief structureren en ervoor zorgen dat alle betrokken partijen op één lijn zitten. De planning mag ambitieus zijn, maar moet vooral haalbaar zijn. Voorzie wat ruimte in de planning, zodat u deze flexibel kunt aanpassen in functie van de go-live deadline.   
     
  2. Risicobeheer en probleemoplossing

    Tijdens een ERP-implementatie kunnen zich onverwachte uitdagingen voordoen. Een projectmanager is specifiek getraind om risico's te identificeren, te beoordelen en te beheersen. Ze kunnen mogelijke obstakels vroegtijdig opsporen en proactieve maatregelen nemen om ze op te lossen. Door een projectmanager in te schakelen, minimaliseert u de impact van problemen en verhoogt u de kans op een succesvolle implementatie. 
     
  3. Stakeholdermanagement

    Een ERP-implementatie heeft invloed op verschillende belanghebbenden binnen uw organisatie, zoals medewerkers, afdelingshoofden en het managementteam. Daarnaast zijn er ook externe stakeholders zoals de implementator, andere software- of hardwareleveranciers of zelfs externe boekhoudkantoren. Een projectmanager fungeert als een centraal aanspreekpunt en zorgt voor effectieve communicatie en betrokkenheid van alle stakeholders. Ze begrijpen de behoeften en verwachtingen van elke belanghebbende en kunnen conflictsituaties voorkomen of oplossen als neutrale partner. 
     
  4. Betrokkenheid van resources

    Een projectmanager is verantwoordelijk voor het effectief toewijzen en optimaliseren van resources om ervoor te zorgen dat het project binnen het gestelde budget en de gestelde deadlines wordt voltooid. Door middel van resource management en change management bewaakt de projectmanager dat uw medewerkers aan boord blijven doorheen het traject.
     
  5. Kwaliteitsborging

    Een ERP-systeem is de ruggengraat van uw bedrijfsactiviteiten en moet goed functioneren om optimale resultaten te behalen. Projectmanagement omvat kwaliteitsborging om ervoor te zorgen dat het systeem voldoet aan de verwachtingen en vereisten van uw organisatie. Een projectmanager zorgt voor een grondige testfase, gebruikerstraining en continuïteitsplanning, waardoor de kwaliteit van het eindresultaat wordt gegarandeerd. 
     

Conclusie

Een ERP-implementatie is een cruciaal proces voor bedrijven, en projectmanagement speelt een sleutelrol bij het waarborgen van het succes van deze implementatie. Hierdoor is het waardevol om niet enkel te vertrouwen op de projectmanager van de implementator, maar zelf ook een sterke interne projectmanager te benoemen die de belangen van uw bedrijf voorop stelt. Dit is een waardevolle investering die leidt tot een soepel en succesvol implementatietraject. 

horsum heeft ervaren en gecertifieerde projectmanagers in huis die ook uw project kunnen overzien. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Sofie Defraeye - 30 augustus 2023

share: